Festivalul-Concurs "Lada cu zestre", organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, ajuns la ediția a XIII-a, are ca scop conservarea, valorificarea, promovarea culturii bănățene și păstrarea tradițiilor din străbuni prin intermediul artelor: dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie, din toate zonele județului Timiș. Anul acesta, comuna Variaș a fost unul dintre cele cinci centre zonale unde s-a desfășurat faza zonală a Festivalul-Concurs "Lada cu zestre", categoria "Zestrea Timișului" , în data de 23 martie 2019. Pe scena căminului cultural din Variaș au evoluat reprezentanții a 13 comune, inclusiv reprezentanții comunei noastre, cu o durată totală a spectacolui de peste 5 ore.
La secțiunea poezie dialectată, subsecțiunea recitatori în grai, elevii Ioana Szigeti (clasa a III-a de la Școala Gimnazială Mașloc) și Andrei Szigeti (clasa a X-a la Liceul Economic F.S. Nitti din Timișoara) ne-au încântat cu poeziile recitate din creația poeților dialectali Marius Munteanu și Ionel Iacob-Bencei. La secțiunea expoziții-colecții, Valeria Filip, una dintre cele mai apreciate colecționare din județul Timiș, a prezentat costume populare din Alioș purtate cu mai bine de 70 de ani în urmă și alte elemente de etnografie.
Trebuie remarcată și prezența lui Nicolae Hrin la secțiunea meșteșuguri cu atelierul de făcut instrumente muzicale, unde a prezentat etapele construirii unui nai, precum și sculele și dispozitivele necesare construirii naiului. De remarcat este faptul că, Nicolae Hrin cântă doar la naiurile construite de el. Juriul festivalului este compus din personalități de renume ale culturii bănățene și anume: la muzică: Carmen Popovici-Dumbravă (solistă), prof. Marius Cârnu, prof. Remus Vălungan, la poezie dialectală: Adela Popa, Alina Mafa, Tania Stavilă-Țunaș (realizator TVR Timișoara), la gastronomie: Nicolai Tand (cunoscut sub numele Uica Mihai, care prezintă săptămânal rețete gastronomice inedite la Radio Timișoara), Nicolae Tomescu, iar la expoziții colecții: dr.Maria Haiji (Muzeul Satului) și Marius Bacriu. Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator- Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri fiind primăriile din județul Timiș. Ne bucurăm foarte mult că, iată, reprezentanții comunei noastre au participat în aproape fiecare an la acest festival-concurs și anume la fazele zonale organizate în localitățile: Giarmata (2014), Fibiș (2015), Alioș (2017) și nu în ultimul rând la Dumbrăvița (2018).
Important este că prin participarea la acest festival-concurs demostrăm faptul că în așezarea noastră încă sunt vii tradițiile, obiceiurile, portul și graiul străbunilor noștri.
Premiile Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”
Organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cea de-a XIII -a ediție a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” a reunit în spectacolele-maraton susținute în 7 centre zonale peste 1500 de artiști din 62 de localități timișene. Aplaudat de mii de spectatori, festivalul are ca scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale și este structurat în următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Reprezentanții comunei noastre au obținut următoarele premii:
La secțiunea muzicală:
- membrii ai formației instrumentale"Huțulii din Banat" premiul II
-soliști instrumentiști - Nicolae Hrin premiul II
- soliști vocali - Ana Hrin mențiune
La secțiunea poezie dialectată, subsecțiunea recitatori în grai:
- Ioana Szigeti ( clasa a III-a de la Școala Gimnazială Mașloc) premiul I
- Andrei Szigeti (clasa a X-a la Liceul Economic F.S. Nitti din Timișoara) premiul II
La secțiunea expoziții-colecții:
- Valeria Filip, colecție de costume populare și elemente de etnografie premiul I
La secțiunea meșteșuguri, cu atelierul de făcut instrumente muzicale, unde a prezentat etapele construirii unui nai, Nicolae Hrin a obținut premiul II
În urma centralizării punctajului obținut pe localități la cetgoria "Zestrea Timișului", clasamentul primelor 10 poziții, arată astfel: locul I – Făget (48 pct.), locul II – Voiteg (28 pct.), locul III – Pișchia (27 pct.), locul IV- Ghilad (26 pct.), locul V- Variaș (23 pct), locul VI – Comloșu Mare și Boldur (22 pct.), locul VII – Coșteiu și Liebling (17 pct.), locul VIII – Mașloc și Timișoara (16 pct), locul IX – Belinț (14 pct.) și locul X – Jimbolia (13 pct.).